345654.jpg


Kuudes paiva Filippiineilla ja monta viela edessa ennen kotiin palaamista. Lento Bangkokista Manilaan sujui hyvin lukuunottamatta pienta turbulenssia, joka saa nykyaan mut ihan paniikkiin. Miten ihminen, joka on lentanyt koko pienen elamansa on nyt viime aikoina alkanut pelata lentamista? Kummallista. Filippiinit yllattaa: heti saavuttuani huomasin, etta monessa paikassa on nimia espanjaksi, koska Magellan "loysi" Filippiinit jo 1521, muuta maa oli Espanjan vallan alla virallisesti 1565-1898. Filippiineja hallittiin (administration) lukemani mukaan Meksikosta kasin (!). Aika pitka matka! Ja espanjalaiset eivat sallineet ulkomaisten laivojen pysahtyvan ja kayvan kauppaa filipinojen kanssa, joten maa oli hyvin pitkaan maailmankaupan ulkopuolella. 1898 Espanjan ja Yhdysvaltojen valisen sodan seurauksena Espanja joutui luovuttamaan Puerto Ricon, Guamin ja Filippiinit jenkeille. Nationalistit julistivat maan itsenaiseksi jo 1898, mutta todellisuudessa jenkit hallitsivat maata viela viitisenkymmenta vuotta vuoteen 1946.

Lensin sitten samantien Manilasta Cebuun, josta jarkkasin jo etukateen itselleni kyydin saaren toiselle puolelle, koska 12.paiva alkoi ASEAN-kokous ja UM:n sivuilla "suositeltiin harkitsemaan" Cebuun menoa vakavasti. Ilmeisesti Suomessa kerrottiin, etta 10.paiva rajahti pommeja Cebussa, mutta taalla puhuttiin mediassa Mindanaon saarella General Santosista ja muutamasta muusta paikasta, jossa pommeja rajahtelee aika tiuhaan tahtiin. Mika lienee totuus? Ihmisten tulee muistaa, etta Filippiinit on iso maa, yli 7000 saarta, joissa ihmiset elaa ihan tavallista elamaa ilman mitaan pommeja. Vaarallisia alueita ovat juuri Mindanao ja siita etelaan Tawi-Tawi Islands ja Sulun saaristo, joita hallitsee Abu-Sayyaf ja muslimikaverit, joilla on ihan omat intressinsa, joita vasta opiskelen.

Yhteyksia Espanjan siirtomaa-aikaan nakee siis paljon, erityisesti uskonnossa, koska suurin osa filipinoista on katolilaisia. Eli myos kadulla huomaa, etta mentaliteetti on erilainen kuin muissa Kaakkois-Aasian maissa, missa oon pyorinyt. Taalla on enemman machoja ja flirttaillaan ihan avoimesti, mutta se esiintyy turistinaisia kohtaan enemmankin kohteliaana kaytoksena, koska oon huomannut etta kaikki, jotka taalla oon tavannut haluavat tuoda parhaat puolensa esille itsestaan, kulttuuristaan ja koko maasta. Ja kaikki alkaa opiskelemaan englantia heti, kun menee kouluun (mahtaakohan olla jenkkien vaikutusta, koska kaikki vaantaa aika hyvin American English) eli kommunikoiminen on mahtavan helppoa muutamaan muuhun maahan, eli kaikkiin talla reissulla, verrattuna.

Paikan nimi on siis Moalboal ja aika keskittynyt sukeltamiseen. Tai se pieni rantsunpatka missa asustelen. Nyt tulin kavellen Moalboalin kaupunkiin (3km) nettiin, aika kuuma keikka. Taa ei oo kylla todellakaan mikaan backbackeri paikka, suurin osa ei-filipinoista on lahemmas keski-ikaa lahestyvia, hyvin elamaniloisia SAKSALAISIA! Ihan kasittamatonta, miten paljon niita taalla on. Ja suurimmalla osalla niista on filipina vaimo.

Lauantaina menin paikalliseen discoon Rachelin, Tedin, Garyn ja muiden kanssa, tosi hauska ilta vaikka sunnuntaina olikin rommista aika huono olo. Ja eilen oli joku Hesus-tapahtuma, joka on kerran vuodessa: paikallinen disco ja paljon uhkapeleja. Ja maistoin litkua, jolla paikalliset vetavat paan sekaisin: rommia, olutta ja sitruunalimua sekaisin... ei niin hyvaa! Musta tuntuu, etta vietan koko loppuajan taalla,nautin auringosta, pyorailen ja sukeltelen kunhan naistenvaivat loppuu. Vaittavat kylla, etta se ei haita kiinnosta, mut en usko, koska tuolla on niita PALJON. En jaksa enaa metriakaan kantaa rinkkaa, kyllastys maximus, vaikka annoin puolet tavaroista Jarkolle. Ja sitten KOTIIIIIN! JEE!!!