Phnom Penh ja punaiset Khmerit: kylla on kaupunki vasrmasti muuttunut viimeisen noin 16 vuoden aikana. Ihan samantyyppinen kuin monet muut Aasian kaupungit, ei tosin vaikuta ollenkaan paakaupungilta. Jotenkin ristiriitainen olo, koska jo oiskohan 60-luvulla alkanut sisallisota jatkui viela 80-luvun loppuun asti. Tuntuu, etta kaikki taalla ovat kokeneet kamaluuksia, Vietnamissa sodasta on vahan pidempaan, mut silti vahan aikaa. Pol Pot nousi valtaa vuonna 75 ja aloitti uskomattoman aikakauden, koska maa siirtyi suunnilleen kivikaudelle. Suurin osa koulutetuista ja kaupunkilaisista tapettiin tai yleensa kidutettiin kuoliaiksi ja tarkoituksena oli tehda maasta agraarinen yhteiskunta, jossa "kaikki ovat samanarvoisia". Huh. Vietnamilaiset hyokkasivat tanne 80-luvun vaihteessa ja punaiset Khmerit ajettiin Thaimaan rajan laheisyyteen viidakkoon ja sissisotaa kesti koko 80-luvun. Olen siis syntynyt paratiisiin ja elanyt lapsuuteni siella.

Tavattiin Vietnamissa yksi moottoripyorakuski, joka kertoi suorittaneensa asepalveluksensa Kambodzassa 84-87. Eli siis taisteli punaisia khmereja vastaan ja naki, kun kaverit yksi toisensa jalkeen silvottiin pala palalta. Oli mies kylla henkisesti aika epatasapainossa, niin han sanoi ja kylla se naki. Painajaisia ja paljon alkoholia, josta se yritti kovasti paasta eroon. Mita siihen voi sanoa, kun joku kertoo tommosesta? "Jaa, otan osaa???" Sama juttu Ho Chi Minh Cityssa, kun lahettiin illalla aussisisarusten kanssa ulos. Tavatiin futispelaajia Sambiasta, Etela-Afrikasta ja Nigeriasta. Tosi mukavaa porukkaa, mutta tietenkin innostuin puhumaan sambialaisen kanssa Ruandasta ja Kongosta, kun tuli puheeksi Kambodza. Han siihen totesi, etta sita sattuu. Niin monille tassa maailmassa on jollain tavalla luonnollisia kauheudet, mita eri puolilla maailmaa tehdaan joka paiva. Asioita, joita itse luen vaan koulun historiankirjoista, asioita, jotka ovat niin aarettoman etaisia, kun on lapsuuden juossut hymyillen pitkin Arimaan metsia. Jotenkin vaikeaa valilla suhteuttaa asioita. Suomen hallituksen tulisi kustantaa jokaiselle suomalaiselle matka esimerkiksi tanne, jotta ihmiset lopettaisivat sen valittamisen. Mut ihmismuisti on lyhyt, valitus alkaisi taas parin viikon paasta.

Eilen siis lahdettiin Chau Docista Mekongin Deltalta laivalla rajalle Vietnamin puolellla, josta rajamuodollisuuksien jalkeen Kambodzan rajalle toisella paatilla. Ja sitten muutamien tuntien lillumisen jalkeen bussilla tanne. Jotenkin ma olin odottanut, etta Phnom Penh olisi jotenkin rahjaisempi, mut eikohan se ole, kun saadaan takapuolet liikkeelle. Huomenna Siam Reapin kautta Battambangiin ja Changilla Thaimaassa pitaisi olla lauantaina. Aika kiireinen kosketus Kambodzaan, olisin halunnut menna koillis-Kambodzaan Ratanakiriin ja Mondulkiriin, mutta joku toinen kerta. Jarkko tulee sunnuntaina, niin haluan olla sita vastassa Changin satamassa.

HYVAA JOULUA KAIKILLE JA ONNELLISEN RIEMUKASTA UUTTA VUOTTA!!!!