Nyt on matkustettu vietnamilaisella tavalla: kavin 2 paivaa/1yo reissulla Halong Bayssa, todellisessa turistirysassa, jonne mentiin minibussilla ja loppuaika vietettiin puisessa purjeveneessa/asuntolaivassa, mutta ei kylla purjeita kaytetty. Pari tuntia seilattuamme ikivanha moottori sanoi itsensa irti ja olimme muutaman tunnin ankkurissa, kun uusi moottori tuotiin. Aika hyvin selvinnyt tahan asti ilman kuuluisia bussi/venerikkoja eli jo oli aikakin. Oli jo pimea, kun jatkoimme matkaa, joten ekana paivana ei hirveesti nahty. Ruoka oli ihan mukiinmenevaa, mutta jos ei turistiscenesta tykkaa, en suosittele. Mua kylla varoitettiin, mut yllatyin kylla, koska turisteja ja paatteja oli ihan alyttomasti. Ihan natteja kalliomuodostelmia ja juopottelua paaasiassa englantia puhuvien (Irlanti, Englanti, Uusi-Seelanti ja Aussit) kanssamatkustajien kanssa.

Tapasin siella Donnan, aussisurffarin, kyllakin jo yli 40-vuotiaan, joka oli tullut moottoripyoran selassa Keskiylangon halki. Semmosia reissuja jarjestetaan ihan kuskin kera, ala huoli aiti, en oo itse ajamassa. Pistin Annalle mailia, etta kun tulee, niin mitas se tuumaisi siita. Rannikko on laajalti todella kansoitettu ja turismia varten rakennettu. Ylangolla nakee sita elamaa, mita vietnamilaiset vahemmistoryhmat, montagnards en francais, paivasta toiseen raskasta tyota tehden. Kun oppaan ottaa mukaan ajajaksi, paasee kulttuuriin paremmin sisalle, kun on tulkki.

Nyt alan tottua Hanoin liikenteeseen. Skoottereita on liikaa! Jalkakaytavalla ei voi kavella, koska se on kaytetty pysakointialueena ja vaikka monissa paikoissa on liikennevalot, isojen teiden ylittaminen (5 kaistaa), on kova pala. Hengitys syvaan ja lahtee hitaasti kulkemaan tien yli tasaista vauhtia niin etta skootterit ohittavat joka puolelta. Viela muutama vuosi sitten paaosalla oli viela pyorat, mita muutaman vuoden paasta, kun autoja alkaa olla yha enemman? Ei tanne mahdu. Kavin muuten Vallankumouksen Museossa ja viesti oli selva: Vietnam ja sen kansa rohkea ja potkinut pihalle japanilaiset, ranskalaiset ja jenkit, joista viimeiset vain tuhosivat, kiduttivat ja tappoivat. Selva se.

Meininki on ylipaatansa ihan erilainen kuin Laosissa. Ihmiset paljon enemman myyntihenkisia tottuneempia hyvaksikayttamaan turisteja. Onneksi tinkia osaan, vaikka en numeroita viela muista. Sormilla lukumaara ja valtava hymy paalle niin homma hoituu. Erityisesti moottoripyorataksien kanssa=)

Ma lahden Paulan kylpyyn, ihanaa! Sitten kahdeksalta katsomaan Water Puppetry-showta teatteriin, ilmeisesti aika turistijuttunykyaan , mut semmonen minakin olen. Teatteri on kuulemma peraisin pohjois-Vietnamista jostain riisipelloilta, kun ihmiset keksivat esittaa nukketeatteria veden paalla... hmm, let's see!