Eilen illalla saavuin tanne vuoristomaisemiin. Mekong edelleen virtaa tossa vieressa ja on niin voimakkaasti lasna jokapaivaisessa elamassa, etta mita naille mahtaa tapahtua, jos Kiinassa ja Thaimaassa rakennetaan isoja patoja. Lahes joka maalla on enemman tai vahemman suunnitelmia veden hyodyntamiseksi, joten ei sita tieda minkalaista kamppailua taalla joskus viela kaydaan.

Toissapaivana Vientianessa tapasin sveitsilaisen Mustin, joka lahti mun kanssa tanne. Illalla kaytiin viela paikallisella huiman isolla iltatorilla (eli hyvin pieni) ja vihdoin ja viimein uskalsin maistaa paahdettuja heinasirkkoja! Aika hyvia itseasiassa, vahan kuin paahdettuja auringonkukan siemenia mut mato, jonka soin meinasi tulla saman tien ulos. Purasin sen katki ja nesteet levis mun suuhun. Rupesin tietekin miettimaan mita helvettia se oikein on (mita EI saisi ajatella), ja sain kuin sainkin pinnistettya ja hymyiltya paikalliselle, joka ne tarjosi.

Matka tanne bussilla, jonka keskivauhti on se 40km/h vuoriston takia, oli huima. Semmonen 9,5h siihen hurahti. Mielettoman vehreata ja uskomattomia kalkkikivivuoristomuodostumia. Vahan kuin Etela-Kiinassa (kaviko Rezi siella?) Paikallisia riisipelloilla vuorten valissa tyypilliset bambu/heinakolmiohatut paassaan. Rankkaa puuhaa. Valilla vahan jannitti, etta paastaanko perilla, mutta taalla ollaan. Vieressa istunut paikallinen mies yritti kovasti parannella englantiaan mun kanssa, mut ei siita mitaan tullut, kun esimerkiksi really on lili.

Huomenna vuokraan pyoran ja lahden tutkimaan LP:n ymparistoa. Vaikka taalla on paljon turisteja, niin kun vahan matkaa painuu taalta pois, asiat muuttuu ja itse laosilaista elamaa on paljon. Sita mita tulinkin hakemaan. Ranskalainen vaikutus on voimakas, vanhukset pelaavat petanquea ja kolonialismille tyypillisia rakennuksia isoine verantoineen. Tietysti se on vaan kaupungin vanhaa keskustaa, jonne turistit ovat keskittyneet. Ja ruoka on mita on: 4 dollaria pestopastasta, kun pari korttelia poispain saa dollarilla paikallisia herkkuja ja viela kauempana hinta taas puolittuu.